ABN Amro heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 311 miljoen euro, een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In dit resultaat is een heffing verwerkt die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012. Exclusief deze bijzondere post, realiseerde ABN Amro een winst van 378 miljoen euro. Dat is 88 miljoen euro meer dan een jaar geleden.

Dat is een resultaat dat topman Gerrit Zalm tevreden stemt. ,,Al met al was het eerste kwartaal een goede start van het jaar”, zei hij vrijdag in een toelichting. Hij tempert wel verwachtingen die eventueel ontstaan voor het hele jaar. Daarbij wijst Zalm er onder meer op dat het eerste kwartaal traditioneel het beste jaar van het kwartaal is.

De operationele baten van de in 2008 genationaliseerde bank kwamen in het eerste kwartaal uit op 1,98 miljard euro, een stijging met 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. De kosten stegen licht met 1 procent naar 1,14 miljard euro. ABN Amro legde 361 miljoen euro opzij voor eventuele stroppen met kredieten en andere vorderingen. Dat is 39 procent meer dan in het eerste kwartaal 2013.

Tekenen van herstel

In zijn toelichting stelt Zalm vast dat de Nederlandse economie, waar de activiteiten van ABN Amro aan zijn blootgesteld, tekenen van herstel vertoont. ,,Het zal echter enige tijd duren voordat de de kredietvoorzieningen tot meer normale niveaus terugkeren daar zij achterlopen bij de economische ontwikkelingen”, aldus de topman.

Volgens financieel directeur Kees van Dijkhuizen zal een eventuele beursgang van ABN Amro op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2015 plaatsvinden. Hoe de bank de komende twee kwartalen doorkomt, is van groot belang voor de uiteindelijk door de minister van Financiën te nemen beslissing of de staatsbank rijp is voor een notering. Een voorwaarde is onder meer dat het rendement van ABN Amro goed genoeg is.

In oktober/november brengt de bank advies uit aan de minister over de beursgang. Volgens Dijkhuizen is er bij investeerders ,,zeker belangstelling'' om geld te steken in de bank.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl